Kontrola VSD odhalila viacero prípadov neoprávneného odberu elektriny

13.12.2011 Vranov nad Topľou

Zámutov 12. decembra (TASR) - V obci Zámutov, okres Vranov nad Topľou, zrealizovala dnes Východoslovenská distribučná, a. s. (VSD), hromadnú kontrolu odberných miest vo vyše 90 domácnostiach zameranú na zisťovanie neoprávnených odberov elektrickej energie. Poverení kontrolóri odhalili celkovo 8 prípadov nepovolených zásahov do meracích zariadení a pripojení do distribučnej sústavy bez uzavretia zmluvného vzťahu s dodávateľom elektriny.
Kontrolnú činnosť zameranú na vyhľadávanie neoprávnených odberov zrealizovala v priebehu dnešného dňa VSD v časti obci, kde žije miestna rómska komunita, za asistencie policajných zložiek. \"Na svojom distribučnom území vykoná spoločnosť v priebehu roka 10 až 12 takýchto hromadných kontrol,\" informovala Andrea Vlková z komunikačného oddelenia VSD.
Ako dodala, kontrolóri dnes v Zámutove pristúpili k odpojeniu nepovolených odberov elektriny v jednotlivých domácnostiach. \"Okrem toho bude od nich VSD vymáhať spôsobenú škodu podľa platných predpisov,\" doplnila s tým, že zistené poznatky kontrolórov môže následne prešetrovať aj polícia. \"Krádež elektriny je trestný činom, za ktorý hrozí aj trest odňatia slobody,\" poznamenala Vlková.
Podľa jej slov bude VSD v takýchto kontrolách pokračovať. Ako ďalej uviedla, technologické zariadenia, s ktorými dnes pracujú kontrolóri za účelom odhaľovania nekalých praktík v teréne, sú veľmi účinné. \"Vďaka využitiu dát z meraní či použitiu moderných detekčných zariadení je odhalenie neoprávnených odberov len otázkou času.\"
S pochybnými praktikami niektorých Zámutovčanov dnes vyjadrili nesúhlas viacerí obyvatelia rómskej časti obce. \"Keď si dokážem platiť za elektrinu ja, tak nech tak robia aj ostatní,\" konštatovala miestna dôchodkyňa.
\"O čiernych odberoch sme, samozrejme, indície mali, koľko ich mohlo byť a na ktorých miestach, tak o tom sme pred kontrolou vedomosť nemali,\" komentoval činnosť pracovníkov VSD starosta Zámutova Dušan Višňovský. Podľa jeho slov sú dnešné zistenia a dôsledky, ktoré z nich plynú pre jednotlivé domácnosti, určitým mementom či podnetom na zamyslenie. \"Bude to pre mnohých ponaučením. Znovunapojenie možno bude stáť viac ako tie domácnosti nakoniec na čiernom odbere ušetrili,\" uzavrel starosta.
 

Vyberte región